به گزارش شهرآرانیوز؛ از نظر خیلیها خواب، زمان مرده یا تلف شده زندگی است، برای همین بی تفاوت از کنارش میگذرند. یعنی خیلی برایشان فرقی نمیکند که چه زمانی و با چه کیفیتی بخوابند. همین که در شبانه روزچند ساعتی بخوابند و شبشان سپری شود، کفایت میکند. درحالی که خواب فرصتی برای بازیابی کلی بدن است؛ شارژی برای دوسوم باقی مانده عمرمان که تک تک دقیقه هایش اهمیت دارد. ازاین رو، مهم است که اطلاعاتمان را دراین باره افزایش دهیم و از این پس آگاهانهتر برای این ساعتها برنامه ریزی کنیم.
اگر فکر میکنید درهنگام خواب بدن درحال استراحت است، سخت در اشتباهید. بدن به ویژه مغز در این حالت فعالیت بیشتری دارد تا بتواند خود را برای یک فعالیت دوباره، بازسازی و آماده کند، برای نمونه:
میزان نیاز به خواب در افراد مختلف، متفاوت است و نمیتوان برای همه یک نسخه واحد پیچید؛ ازاین رو هرکسی باید خودش با تغییر در شرایط و مدت خواب و بیداری اش، نیاز شبانه اش را تأمین کند. با این همه، میانگین خواب موردنیاز برای همه را میتوان براساس این جدول دسته بندی کرد.
کیفیت خوابیدن درست به اندازه کمیت آن اهمیت دارد، یعنی فقط ساعتهای خواب مهم نیست، بلکه محدوده زمانی خوابیدن هم اهمیت دارد. بهترین زمان برای این منظور هم ساعت ٩ شب تا ٣ صبح است که در هر ساعت خاصی بدن موظف به انجام کاری است، مانند سم زدایی از کبد بین ۱۱ تا یک شب یا سم زدایی از کیسه صفرا بین یک تا ۳ نیمه شب.
جبران خواب شبانه در هیچ ساعتی از روز امکان پذیر نیست. با این همه، بهترین زمان برای خواب نیم روزی در افرادی که خواب شبانه کافی ندارند یا عادت به خواب وسط روز دارند، حدود ساعت یک تا دو ظهر است که میتوان چرت کوتاهی در آن ساعت زد.
طب سنتی خوابیدن در طول روز را مناسب نمیداند، به ویژه برای افراد سردمزاج. با این همه، بهترین زمان برای افرادی که خسته هستند و نیاز به خواب روزانه دارند ٤٥دقیقه تا یک ساعت پیش از اذان ظهر است. این همان خواب قیلوله است که در آموزههای دینی به آن سفارش هم شده است.
در طب سنتی توصیههای زیادی برای شیوه درست خوابیدن شده است، به تازگی پژوهشهای جهانی هم نشان میدهد حتی سمتی که میخوابیم نیز در کیفیت خواب تأثیر زیادی دارد.
رو به غرب= راحتی و آرامش بیشتر + احساس تنبلی
رو به شرق= افزایش ایده و انگیزه + استراحت کم
رو به شمال= افزایش تأثیر مغناطیس زمین بر بدن + خون رسانی بیشتر به سر
رو به جنوب= تعامل کامل بدن + حس آرامش عمیق و خواب بسیار باکیفیت
شکل صحیح خوابیدن، حالت جنینی و شیوه درست آن به پهلوی راست و رو به قبله است که از نشست آهن در مغز و سکته مغزی جلوگیری میکند.
طاق باز نباید خوابید، چون در این حالت تخلیه ترشحاتی که از مغز خارج میشود، مختل و فرد مستعد سکته خواهد شد. این حالت سبب بروز مشکلاتی مانند بی خوابی، کابوس، زکام و درد پشت میشود.
به شکم خوابیدن هم سبب فشار به اندامهای داخلی بدن میشود، ولی روی شکم را حتی اگر هوا گرم است باید با رواندازی مناسب پوشاند و گرم نگه داشت تا سبب تجمع حرارت و هضم بهتر غذا شود.
خوابیدن به شیوه سنتی روی زمین سلامت جسمی را بهبود میبخشد و درد کمر را کاهش دهد. باورش کمی سخت است، اما سطح سختِ کف زمین میتواند از ستون فقرات پشتیبانی کند، کاری که ازعهده تشک نرم برنمی آید.
خوردن موادغذایی مانند ماست، شیر، ماهی و خرما، ویتامینهای گروه B، اسیدهای چرب امگا٣، مواد دارای آهن مانند تخم مرغ و حبوبات، آرام بخشهایی مانند سیب و کاهو و به طورکلی مواد غذاییای که طبع سردی دارند، برای داشتن خوابی راحت و آسوده توصیه میشود.
از خوردن قهوه، کاکائو، ادویه جات به ویژه فلفل، غذاهای سرخ کردنی، شیرینی و انواع نوشابههای گازدار در وعده شام بپرهیزید.
هیچ گاه با شکم گرسنه نباید خوابید. براساس توصیههای دینی این کار سبب میشود تا قوای بدن از دست برود و تا چهل روز به بدن برنگردد. ازاین رو درکتاب طب الرضا (ع) هم میخوانیم: «در بدن رگی است به نام عشا. پس اگر شخص شام نخورد این رگ تا صبح او را نفرین کند. شام را ترک نکنید، اگر چه به لقمه نانی یا شربت آبی باشد.»
روش خوابیدنی درست است که کمترین فشار را به ستون فقرات وارد کند، یعنی ستون فقرات در حالت طبیعی خود باشد؛ نه خیلی صاف و نه خیلی خمیده. برای این منظور توصیه میشود:
***
۵ درصد
۵ درصد افراد به طور ژنتیکی به خوابی کمتر از حد میانگین نیاز دارند.
۱۰ تا ۲۰ دقیقه
زمان به خواب رفتن باید بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. بیشتر از این زمان نشانه وجود اختلالی درخواب است،
۷ تا ۱۰ سال
به گفته انجمن خواب آمریکا بهتر است هر ۷ تا ۱۰ سال یک بار تشک و هر ۲ تا ۳ سال یک بار بالشت را عوض کرد.